top of page

Ien Lucas

Boekaert_Handtekening.jpg

Er is geen verhaal er is alleen werk. Om te werken heb ik materialen nodig, gebruik ik technieken. Ik heb canvas nodig, verf, kwasten, rollers, spalters…… Ik heb grote doeken nodig om helemaal in op te gaan en kleine doeken om intiem met het materiaal te kunnen experimenteren en te ontdekken.
En er is inspiratie. Inspiratie gehaald uit de materialen, de technieken, de kleuren. Nieuwe mogelijkheden,
andere manieren van aanpakken en andere manieren van kijken. Inspiratie door associaties, door ontdekkingen, door verrassingen en verwondering. Het nieuwe, het onbekende zien, maar ook het vertrouwde, voortkomend uit mijn werk uit het verleden. Er zijn verwijzingen, er zijn herontdekkingen en er zijn verwantschappen met eerder werk. Het opnieuw zien.
Mijn werk is abstract in die betekenis dat het volledig naar zichzelf verwijst en de materiële en mentale context waarin het werk ontstaat. Waar het zijn plaats krijgt en wordt opgenomen in het laten zijn wat het is; één deel van en een stap in het proces waarin ik zit.
Een beeld zonder verhaal maar deel van een evolutie waarin mijn werk zich blijft ontwikkelen . Ik gebruik alles wat een schilderij tot schilderij maakt; de materiële en de niet-fysieke aspecten. Het spoor van de technieken, kleuren en compositie maken samen met het materiaal en de afmetingen het beeld. Autonoom in zichzelf bestaand werk. Er is geen verhaal alleen inspiratie . Het resultaat van werken met middelen in een evoluerende reeks waarmee ik ben begonnen en die blijft voortduren. Ik werk in reeksen, in series waarin het individuele werk soms een titel krijgt verwijzend naar zijn ontstaansproces of in een vrije associatie met wat het beeld oproept. Ik geef het schilderij daarmee een naam om de relatie met de voorgangers te bekrachtigen. Schilderen is een open, een zichzelf sturend avontuur.

bottom of page